This is an example of a HTML caption with a link.
›› Home ›› Reisinfo ›› Reisverslagen

Reisverslagen

Fly&Drive SiciliŽ (met rolstoelgebruiker)

Reisperiode : 21/05/15 - 04/06/15

Reizigers : 4 volwassenen

Verblijf : hotels naar eigen keuze

Vervoer : Vluchten met Alitalia
Huurwagen ter plaatse

Praktische weetjes van de regio

Tijdens de vroegste geschiedenis van Sicilië werd het eiland bewoond door 3 volken. De Sicani zijn daarvan het oudste volk. Waarschijnlijk waren zij afkomstig uit het gebied rond Syrie en Palestina. Zij hebben in verschillende grotten op het eiland muurschilderingen achtergelaten. De Elymianen, die mogelijk uit Anatolie kwamen, vestigen zich rond 2000 v.Chr. op het eiland en vermengden zich met de Sicani. Rond 1200 v.Chr. arriveerden de Sicilenen, vermoedelijk van Indo-Europese oorsprong. Zij vonden een woonplaats in het oosten van het eiland. Sicilië dankt aan deze volkeren zijn naam, die verwijst naar de Sicani en de Sicilenen. De grootste en rijkste Griekse stad werd Syracuse. De bijnaam die Sicilie tot op heden heeft – La Trinacria – de driehoek, werd door de Grieken aan het eiland gegeven.

Ook Archimedes woonde in de stad Syracuse. Het zou daar, thuis in bad zijn geweest, waar hij het fameuze “Eureka” riep, toen hij de wet van Archimedes ontdekte. Die wet luidt : de opwaartse druk die een voorwerp in een vloeistof ondervindt, is gelijk aan het gewicht van de door dat voorwerp verplaatste vloeistof.

Misschien wel een van de bekendste uitvindingen die ooit op Sicilië is gedaan, is de droge pasta. Toen de reizen per schip lang duurden, ontstond er behoefte aan eten dat op deze reizen goed houdbaar was, de verse pasta voldeed niet. De pasta, zoals wij die tot op de dag van vandaag in de supermarkt vinden, werd in de 12de eeuw op Sicilie uitgevonden. Alleen hier groeide de juiste graansoort.

Tot op de dag van vandaag zoeken velen elders werk. De werkloosheid onder de bevolking bedraagt circa 25 proc. Hoewel er ook veel zwart wordt gewerkt. Een grote bron van inkomsten vormt het toerisme, maar de regio verdient het grootste deel van zijn inkomsten in de agrarische sector.

De maffia lijkt ook tegenwoordig nog actief te zijn en is allang niet meer typisch voor Sicilië. Als toerist merk je hier eigenlijk niets van.

De auto is verreweg het meest gebruikte vervoermiddel. In de steden kan het verkeer chaotisch zijn. Chauffeurs toeteren luid om te laten horen dat ze erdoor moeten, en dat jij aan de kant moet. Ook neemt men het niet zo nauw met het aantal auto’s naast elkaar. Voorrang moet je nemen, knipperen met lichten betekend : 'ik ga'. Er zijn 3 autosnelwegen in het noorden van Sicilië, A18/19en20. Deze worden met groene borden aangeduid, de max.snelheid is 130km/u. Voor een enkel traject moet tol worden betaald.. De provinciale wegen worden aangeduid met SS en staan met blauwe borden aangeduid, de max.snelheid is 110km/u.

- De meeste tankstations blijven open de volledige dag en alle dagen van de week, maar sluiten tussen 13en 16uur. Zorg voor een volle tank wanneer je buiten de stad rijdt, tankstations zijn daar zeldzaam.

- Op Sicilië is in de meeste zwembaden(ook bij hotels) het dragen van een badmuts verplicht.

- De Italiaanse kleding valt kleiner uit dan de kleding bij ons, ga maar uit van 2 maten verschil

- 2 juni is een nationale feestdag, winkels en banken gesloten.(we verblijven die ogenblik in Taormina.)

- Pinautomaten zijn overal te vinden. Niet in alle winkels kunnen je met uw bankkaart of creditcard betalen. Banken zijn open van 8-13u en van 14u45 tot 15u45(maandag t/m vrijdag)

- Kraanwater NOOIT drinken, flessen mineraal aanschaffen.

Ons programma

Dag 1. : donderdag 21 mei (diner)

We zien elkaar in Rome waar we dezelfde vlucht nemen om 16u50 richting Catania, aankomst 18u05
Huurwagen afhalen, en een rit van 50km naar Syracuse.

Hotel Borgo Pantana.

Dag 2. : vrijdag 22 mei (0ntbijt + diner)

Siracuse : er is een uitgestippelde stadswandeling, die langs de TEMPLO DI APOLLO, DUOMO en FONTE ARETUSA loopt. We passeren onderweg de winkel SKA (schilderen en ontwerpen van kledij), alsook ARREDA DE LUCA (hebbedingetjes winkel), ENOTECA SOLARIA(wijnwinkeltje m/ terras)

Siracuse : PARCO ARCHEOLOGICO DELLA NEAPOLIS
(buiten het centrum) open van 9u s morgen tot zonsondergang-ingang 5€- Kaartjes kopen wordt aangeraden niet aan de ingang van het park, maar aan de overkant van de straat, aan het einde van de busparkeerplaats?

Syracuse is de geboortestad van Archimedes. Tijdens de belegering van de, toen nog Griekse stad, speelde deze wetenschapper een belangrijke rol bij verschillende verdedigingsmiddelen, zoals grote werpmachines en brandspiegels. Het mocht echter niet baten en in 212 v.Chr. kwam Syracuse na een belegering van twee jaar in Romeinse handen. Romeinse soldaten kregen de opdracht de wijsgeer gevangen te nemen. Maar Archimedes werd vermoord door een Romeinse soldaat, omdat hij hem beledigde toen hij over Archimedes’ cirkels en berekeningen in het zand heen liep. Syracuse telt 12000 inwoners. Al die tijd heeft het op cultureel, maar ook op economisch vlak een belangrijke rol gespeeld. De stad lijkt de grote hordes toeristen mis te lopen en dat komt misschien wel doordat de grootste attractie, het archeologisch park, buiten de stad ligt.

Hotel Borgo Pantana.

Beoordeling Hotel:

Perfect hotel in de streek, mag je niet missen. Zeer verzorgde kamers, tuin infrastructuur, kortom een aanrader. Vriendelijk personeel, perfect ontbijt en diner. Aangepaste kamer op het gelijkvloers voor rolstoelgebruikers en lifttrap om naar restaurant en buitenterras te gaan. Rustige ligging, dichtbij de bezienswaardigheden. Meerdere promo’s met gratis nachten en vroegboekkortingen

DAG 3 : zaterdag 23 mei (0ntbijt+diner)

NOTO : op 38km.De hoofdstraat is van belang Corso vittorio, een soort openluchtmuseum, waar je vanaf de ingang (zijde stadspark)binnenkomt.  PORTO REALE : stadspoort met afbeeldingen, zoals een pelikaan(teken van zelfopoffering); een hond (teken van trouw), een toren(teken van kracht)

SAN FRANCESCO ALL IMMACOLATA : kerk met bijbehorend klooster(gratis ingang, open van 9-19u) De kerk met het bijbehorende klooster domineren het plein. In de kerk vind je relikwieën en beelden uit andere oudere kerken die de aardbeving niet overleefd hebben.

PALAZZO NICOLACI DI VILLADORATA: straat met overgedecoreerde balkons, prachtige gevels van kalkzandsteen.

CHIESA SAN CARLO (ingang 1,50E.) open van 10-13u en 16-20u. Een bezoek aan de klokkentoren heeft een prachtig zicht over de stad.

Noto is zoals vele andere steden door de aardbeving in 1693 zogoed als volledig verwoest. De stad werd herbouwd, enkele kilometers zuidelijker.

De hele dag door kun je in Noto op de hoek van de straat iets nuttigen. Aan te raden CAFE SICILIA-Corso Vittorio Emanuele(gekend om de lekkerste gebakjes en taartjes)Van daaruit kunnen we via de kust LIDO DI NOTO, een klein badplaatsje, een aan te raden auto-tourtje maken via rustige wegen volledig langs de kust. Tussen LIDO DI NOTO en MARZAMEMI  ligt een uitgestrekt natuurreservaat, de Vendicari.

 TORRE DI VENDICARI is de hoofdingang van het park met een gerestaureerde tonijnfabriek en een klein museum.

PACHINO klein dorpje, gekenmerkt vooral door de Arabische invloeden. Op de markt merk je veel uitheemse specerijen. In de kassen rond het dorp zie je de Pachino-tomaatjes.

We rijden verder tot PORTOPALO, vroeger een klein vissersdorp dat leefde van de tonijnvangst.

Verder langs de kust tot in rustige POZZALLO.

 Van daaruit via de grote weg terug naar het hotel. We maken die dag zolang of we zelf wensen…….. (de afstand tussen Noto, Marzamemi, Pachino, Pozzallo tot terug in Syracuse = 110km)

Hotel Borgo Pantana.

DAG 4 : zondag 24 mei (ontbijt + diner)

Rit van Syracuse tot volgende hotel DEMETRA Country House  in Agrigento
We kunnen hier 2 totaal verschillende wegen kiezen,

OFWEL :

Als we efkens genoeg hebben van de “barok” dan rijden we het binnenland in naar CALTAGIRONE(keramiekstadje)

SCALA DI SANTA MARIA DEL MONTE, wereldberoemde trap met 142 treden, waarop pas in 1956 de honderden Majolicategeltjes zijn op aangebracht. Tot op de dag van vandaag wordt in talrijke ateliers kleurrijk keramiek gemaakt.Hier in Caltagirone komt al sinds de uitvinding ervan, de mooiste keramiek vandaan. De hele stad is bekend omdat het allen versierd is met de plaatselijke tegeltjes.
We kunnen nog verder het binnenland in naar PIAZZA ARMERINA(30km) alsook gekend om zijn wereldberoemde mozaïeken. Villa Romana del Casale is opgenomen op de werelderfgoedlijst van Unesco. VOOR WE ER NAARTOE RIJDEN DE OPENINGSUREN CONTROLEREN EN IS HET WEL OPEN???? (ingang :5€.)
Een levendig provinciestadje, met als hoogtepunt Villa Romana del Casale.
Deze route vergt een 5u30 rijden en 235km.
We passeren zowel Modica als Ragusa, waar we een keuze moeten uitmaken. (beide steden zijn koplopers in trappen, trappen en nog eens trappen.)

MODICA : Bekend om zijn chocolade, charmante straatjes en pleintjes. In verschillende winkeltjes koop je pure chocolade.
(stadswandeling)

OFWEL :

RAGUSA ILBA(minst aantal trappen) is het oudste gedeelte, en ligt op 380m hoogte. Het is een wirwar van middeleeuwse straatjes en trapjes. Ten westen ligt Ragusa Superior. Beide delen zijn tegenwoordig met elkaar verbonden, maar er zijn andere tijden geweest. Dus wordt het slenteren doorheen de straatjes.
Onderweg maken we zoveel stops of we zelf willen.

Deze route vergt een 5u30 rijden en 220km.

Hotel Demetra.

Beoordeling Hotel:

Ideale ligging om de prachtige Tempelvallei te bezoeken. Doch, het hotel is op heden géén aanrader. De tuin is totaal verwaarloosd, alsook het onderhoud aan de buitenzijde van het hotel laat heel veel te wensen over, zoals ramen, vliegenramen, verlichting, trappen, gevels, terrassen(een grondige opkuis is dringend nodig). Dit hotelletje hadden we gekozen voor zijn kleinschaligheid, spijtig dat je dan bij een half pension formule het avondmaal in een grote-keten keuken dient te nuttigen, dit op 4km afstand.(waarschijnlijk met reden : onderbezetting)

DAG 5 : maandag 25 mei (Ontbijt + diner)

AGRIGENTO : topper is de VALLEI VAN DE TEMPELS
(volgens gegevens enkel open op maandag van 9-13u)dan moeten we efkens “vroeg” uit de veren, uiteraard voor niemand een probleem……(ingang:10€.)

+ KOLYMBETRA TUIN (ganse dag geopend)ligt in de Vallei van de tempels.(ingang 2€)
De benoeming Vallei van de tempels is eigenlijk géén vallei, maar een heuvelrug in het  Z van Agrigento. Verspreid over het gebied liggen er acht tempels, heiligdommen en andere overblijfselen uit de periode van 580 tot 430 v. Chr. De hoofdingang is precies in het midden. Naar het oosten vind je de drie meest intacte tempels op een rij, met de tempel van Concordia als pronkstuk. Naar het westen liggen onder andere de brokstukken van de tempel van Zeus. In mijn boek staat de uitleg van het meeste, maar te lang om te typen…..Walter zal dat wel voorlezen.
De historische tuin ligt tussen 2 tempels op 5 ha., met veel bijzondere “vergeten” planten. Het ruikt er naar citrus en rozemarijn, olijf- pistache -amandelbomen enz. Er wordt aangeraden de tempels in de voormiddag te bezoeken en  daarna te picknicken in de tuin.(neem broodjes mee)

Als we nog niet “uitgeteld” zijn, is er ook een stadswandeling in Agrigento voorhanden, we zien wel.

Hotel Demetra.

DAG 6 : DINSDAG 26 mei (0ntbijt)

RIT VAN AGRIGENTO TOT VOLGENDE HOTEL IN ERICE – BAIA DEI MULINI =230 km( 4u rijden)
Via de kustweg rijden we naar REALMONTE, een weg met verschillende hoge en lange viaducten langs prachtige stranden, ongerepte natuur. In dit stadje bekijken we het natuurwonder SCALA DEI TURCHI ,”Turkse trap” genoemd, maar eigenlijk een krijtrots met brede traptreden, die door de wind en de tijd zijn uitgesleten.

Verder langs de kust tot in SCIACCA, de grootste bezienswaardigheid zijn hier de haven en de zee. Voldoende visrestaurants in de haven…….
LA VECCHIA CONZA is een simpele goede tent waar veel inwoners komen eten, alsook AL FARO waar toeristen en vissers samen eten.
Op 3 km van deze stad ligt het betoverende kasteel (die géén kasteel is) maar een stuk land dat vol staat met honderden uit steen gehouden hoofden. (open 9-13u en 16-20u) ingang : 3€.
Deze hoofden zijn het werk van Bentivegna, afkomstig uit een vissersfamilie. Bij gebrek aan werk vertrok hij naar Amerika, maar in de kortste keren was hij terug, kocht zich een stuk land, en legde zich volledig toe op het beeldhouwen. Honderden  hoofden maakte hij uit steen en hout, elk met een ander gezicht, bekende en onbekende personen. Het mooiste gedeelte bevind zich boven op het landgoed, waar hij van een aantal hoofden een berg maakte, alsook zijn huisje staat daar. De muren zijn beschilderd met vissen en wolkenkrabbers. Hij overleed in 1967, er werd géén of weinig aandacht besteed aan zijn werken, tot in 1974. Een indrukwekkend collectie…..

Vanuit Sciacca kunnen we de kunstweg nemen tot Porto Palo, die als één van de mooiste en rustigste stukjes Sicilie beschreven staan.
Een kleine 40km voorbij Sciacca(Castelvetrano) nemen we de autostrade richting ALCAMO voor 82km. Een 25tal km. VOOR Alcamo kunnen we via “kleine wegen” het bekende stadje Corleone bereiken. Voor Alcamo richting Trapani volgen voor een 50km. Aan de rechterzijde zien we de afrit ERICE.

Hotel BAIA DEI MULINI.

Beoordeling Hotel:

Voor ons géén 4sterr.hotel. Verschillende kleine opsmukbeurten zijn nodig, dit zowel in restaurant, kamers enz. Ruim zwembad aan privé strand met voldoende parasols. Ontbijtbuffet met weinig afwisseling en géén vers fruit. Vele trappen in het hotel, dit voor zowel naar de kamers, restaurant en zwembad te gaan. De liften vermeld in de brochure zijn in het hoofdgebouw(wij verbleven in het bijgebouw waar enkel een dienstlift was-moeilijk als je met een rolstoelpatiënt op stap bent). De verblijfstaksen bedragen niet 0,70€./p/n maar 2,50€./p/nacht. U kan s avonds te voet langs de promenade naar Trapani, waar verschillende restaurants zijn.

DAG 7 WOENSDAG 27 mei (0ntbijt)

Hotel BAIA DEI MULINI.

DAG 8 DONDERDAG 28 mei (0ntbijt)

Hotel BAIA DEI MULINI.

DAG 9 VRIJDAG 29 mei (0ntbijt)

Hotel BAIA DEI MULINI.

Vele mogelijkheden om deze dagen te vullen (en minder te vullen)

Trapani : binnenstad oud centrum
Winkelen : kledij, kazen, pastas enz….

Tocht langsheen de zoutpannen.

Erice : bezoek dorp 
Winkelen bekend om zijn voddenkleedjes.
Kabelbaan

boottocht naar Favignana.

Scopello : natuurwandeling

Marsala 

Autorit van Trapani naar het uiterste noorden via de kustweg tot in San Vito lo Capo en langs de kustweg voorbij Scopello (daartussen natuurreservaat) tot CASTELLAMMARE DEL GOLFO.
San vito de la Capo : prachtige ligging waar het natuurreservaat zingaro begint., bekend om zijn couscous.
Castellammarre di golfo : vroeger kleine vissershaven, nu veel restaurantjes aan de waterkant
Scopello : bestaat uit 2 straten, lief en klein dorp. Mooie baglio =binnenplaats. Op het terras van Il Baglio zijn de pastas lekker.

DAG 10 : zaterdag 30 mei (0ntbijt)

RIT NAAR PALERMO – Hotel  Vecchio Borgo.

Via de S187 vanuit Erice richting Castellammarre di Golfo, de kustweg volgen tot in TERRASINI (mooie kustweg) 80km.
Van daaruit nemen we de kortste weg tot in MONREALE (42km) We bezoeken de meeste beroemde Normandische kathedraal (open op zaterdag 9 – 17u30) Gelegen op 8km van centrum Palermo
Niet de mooie buitenkant, maar de binnenkant van de kathedraal is bedekt met 6000m2 mozaïeken., dit in verschillende afbeeldingen. De sixtijnse kapel en het benedictijnenklooster zijn  een must in de gehele wereld. LET OP : er zijn strikte kledingsvoorschriften.

Hotel Vecchio Borgo.

Beoordeling Hotel:

Perfect stadshotel, gelegen in één van de uitgangsbuurten. Het hotel is voorzien van extra dubbele beglazing en luiken, zodat er géén hinder is van het straatlawaai. Kamers zijn ruim en leuk ingericht met parket. Ontbijtbuffet prima, met voldoende keuze en vers fruit.  Het personeel is vriendelijk. Garage kunt je best op voorhand opgeven aan 10E/nacht, de hotelier zorgt zelf voor het wegbrengen van de wagen, aangezien het in Palermo hectisch rijden is

DAG 11 : ZONDAG 31 mei (0ntbijt)

Bezoek aan de stad PALERMO 

Palermo, hoofdstad van Sicilië, met zijn chaotisch verkeer, lelijke stadsdelen en enkele mooie plekken.
Palermo is niet bepaald een opgepoetste stad, en ook géén gemakkelijke zoals Barcelona, waar alles zich vanzelf wijst
Palermo is de stad van de maffia, alleen is het niet de maffia die we kennen uit de bioscoop.
Langs de autostrade staan 2 grote obelisken, ter nagedachtenis van Falcone, de maffiajager die er in 1992 werd vermoord.
Na de tweede wereldoorlog werd géén geld gestoken in wederopbouw van oude huizen, maar juist in omvangrijke nieuwbouw buiten het centrum.
Palermo heeft net als Napels, een eigen dialect, dat zelfs door hun eigen volk moeilijk te verstaan is.

Rond de wijk KALSA(Piazza) en Piazza Marina zijn de mooiste bezienswaardigheden
BALLARO : de plaatselijke markt, met een multicultureel aanbod

Hotel Vecchio Borgo.

DAG 12 : maandag 1 juni (0ntbijt+diner)

Rit van PALERMO naar TAORMINA :  270km.( al autostrade via Caltanissetta - CATANIA)

HOTEL ALCANTARA in TAORMINA

Onderweg kunnen we stoppen en ENNA bezoeken(een stad zoals vele andere in Sicilië)

Ofwel :

Rit van PALERMO naar TAORMINA : (langs CEFALU- MESSINA)veel autostrade met 2 stops in deze plaatsen) = 280km.
populaire toeristenbestemming met een leuke sfeer, te druk in hoogseizoen. De oorspronkelijke naam van Cefalu is CEPHALOEDIUM, afkomstig van het oude Griekse woord “paard”. Als je kijkt naar de rots kun je beetje een idee vormen van een paardenkop. De 2 belangrijkste bezienswaardigheden zijn LA ROCA en DUOMO. Het eerste is via een steile helling naar boven om een mooi zicht te hebben., alsook over de DUOMO. Een kleine verkenning aan de stad Cefalu zal volgens mij voldoende zijn…..

Vandaag de dag is Messina verre van de aantrekkelijkste stad., DE havenstad van Sicilië, die door de veerdienst de verbinding vormt met Italië -vasteland. De stad werd vroeger bewoond door Armeniërs, Joden, Arabieren en vele andere volkeren. Beide aardbevingen in 1693, 1783 en 1908 hebben grote verwoestingen aangebracht. Bij de laatste was er sprake van een aardbeving en tsunami waarbij 100.000 mensen de dood vonden.

Bezienswaardigheden zijn :
-De oude haven : die op een schouwspel lijkt. We zien hoe de trein, wagon voor wagon in de ferry rijdt(dit duurt 1 uur), de overtocht duurt 15 minuten………….No stress, en er wordt verteld dat het enkel is om het “theater” in ere te houden.
De oudste kiosk van Italië : Chioso Ottocentesco. In heel Italië staan nog maar 3 kiosken met het oude wiel van de pers. De pers functioneert niet meer, maar het wiel en kiosk staan er nog min of meer zoals 200j geleden.
LA CAMPANILE : de klokkentoren naast de dom., met astronomische klok. Elke dag om 12u komen de figuren i. beweging met geluiden. De toren kan beklommen worden maar dan moet je voor 11u30 boven zijn.(=hoogste punt van de stad)

Hotel Alcantara.

Beoordeling Hotel:

Perfect hotel in Gaggi(klein dorpje met enkele winkels). Zeer rustige ligging tussen het groen, met enkele aparte huisjes waar 2 kamers in geborgen zijn. Bepaalde types kamers hebben een apart salon. Ontbijtbuffet uitgebreid, afwisselend met verse produkten. De tuin is ten beste onderhouden, je vindt er géén sprietje onkruid. Het diner wordt geserveerd op het terras, met steeds keuze uit 2 menus. Op 20minut. Rijden van Taormina.

DAG 13 :  DINSDAG 2 juni (0ntbijt+diner)

FEESTDAG in SICILIE

DAG 14: WOENSDAG 3 juni (0ntbijt+diner)

DE plek om te winkelen en taartjes te eten in de vele tearooms (pingping……) en te kuieren, te kijken …………….
Sinds vroeger is Taormina gekend en bekend in de jetset wereld (het Saint-Tropez van Sicilië), de winkelstraat Corso Umberto I,, het kabelbaantje Isola Bella en de vele steegjes.

principieel kunnen we een auto-rit maken vanuit Taormina, richting S185 Fiascora-Fondaco Motta(op die weg passeren we de ALCANTARA kloof(te bezichtigen?) daarna: CASTIGLIONE (oud dorp), verder op de weg S120 naar LINGUAGLOSSA waar we even kunnen stoppen(typisch oud dorpje) het Etna-museum is te bezoeken(open van 9-13u en 16-20u)ingang gratis. Het gebergte in via Milo, Zafferana etnea, tot het hoogste punt dat we geraken met de auto Rifugio Sapienza(1900m) Er is parking, maar er wordt beschreven “duur”. Principieel kun je parkeren voor het dorp???(gratis) Van hieruit kun je met de kabelbaan tot op 2500m (30€-60€./pers, afhankelijk of je nog een gids boven bijneemt ja of niet) De wegen naar de Etna zijn druk bereden door bussen, dus druk.

 Er bestaan dagexcursies(veel verschillende) waar je aan het hotel opgepikt en teruggebracht wordt.

(de excursie naar de Etna zullen we best ter plaatse bekijken)

 

DAG 15 : DONDERDAG 4 juni(0ntbijt)

Rit van 53  km. Naar luchthaven Catania. Vertrek vlucht om 6u15 (vertrek ten laatste 3u in hotel)

Algemene beoordeling:

SICILIE is een prachtig eiland voor iemand die een mengelmoes wil van cultuur, natuur en de verschillende bevolkingsgroepen die er vertoeven. Het reisprogramma had een goede timing en géén rush om alles te bezoeken. Enkel het laatste verblijf was tekort, aangezien we van daaruit enkel de Etna en Taormina hebben bezocht.

 

Met dank aan SELECTAIR- HERKI REIZEN Sleidinge voor de tips…..

 

Familie. Braeckman

Familie. Lammens

 

THE END

 

Gepubliceerd op: 09-06-2015

Terug naar overzicht